Mikä on Paleo-dietti?

Paleo on sana jota suurin osa ei ollut kuullut 5 vuotta sitten. Sittemmin sen suosio diettinä on kasvanut aluksi Yhdysvalloissa, ja pikkuhiljaa myös Suomessa. Paleo viittaa historiaan ja ihmisen menneisyyteen. Toisena nimenä osa käyttää tästä dietistä myös luolamies-dietti.

Perusideana dietistä voitaisiin sanoa se, että ideana on syödä mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa. Jotkut dietin vastustajat takertuvat sen nimeen, ja sanovat että on typerää yrittää syödä kuten muinaisihmiset 10000 vuotta sitten. Olen samaa mieltä, mutta se ei mielestäni ole kuitenkaan mitenkään paleon pääpointti.

Jos ihminen söisi kuten 10000 vuotta sitten, tulisi ruokavalioon paljon raakaa ruokaa, ötököitä, juureksi ja kasviksia. Ehkä joskus harvoin hedelmiä. Nykyajan paleo sisältää kuitenkin nykymaailman ruokia, ja täten on turha ajatella sen suosittelevan vain hyönteisten popsimista.

Ytimekkäänä paleota voisi kuvata näin: ”Syö terveellisistä raaka-aineista itse tekemiäsi ruokia, välttäen vilja-, papu- ja sokeroitujatuotteita.” Ideana olisi siis välttää erityisesti prosessoituja, valmiiksi tehtyjä ruokia jotka täyttävät nykyisin kauppojen hyllyjä. Jätä eineksi ja pakasteruoat niiden paikoille, ja ota mukaasi kasviksi, vihanneksia ja raakaa lihaa. Kokkaamalla itse pystyt parhaiten vaikuttamaan syömääsi ruokaan.

Paleo

Osa paleon syöjistä kehoittaa myös välttämään maitoa ja maitotuotteita. Itse kyllä syön niitä, mutta monille voi olla parempi jättää ne pois. Maitotuotteet sisältää paleota kutsutaan joskus myös nimellä primal diet.

Paleo on siinä mielessä helppo dietti, että tekemällä ruokansa itse, ja jättämällä leivokset + sokerin pois, saa suurimmat edut tästä ruokavaliosta. Jos tätä alkaa kauheasti hifistellä, tuleekin siitä sitten helposti sellaista ainesluettelojen kyttämistä ja helposti hyvin kiristävä.

Jos ihminen ei kuitenkaan tee itse ruokiaan, on tämä ruokavalio nähdäkseni mahdoton. Koska idea on juuri välttää prosessoituja ruokia, on itse kokkaaminen välttämätönsä. On olemassa paleo-tuotteita, jotka ovat valmiiksi tehtyjä, mutta ne ovat sekä kalliita, että jotenkin tätä koko ruokavalion ideaa vastaan. Jos siis et halua kokkaila ruokiasi itse, kannattaa katsella muita ideoita, koska tämä ei todellakaan sovi sinulle.

Paleoon kuuluu osana ns Whole-30 idea, jossa autetaan ihmisiä syömään dietin mukaisesti ensimmäiset 30 päivää. Jokainen voi tämän jälkeen katsoa, onko olotila parempi ja mahdollisesti palauttaa pikkuhiljaa joitain tuotteita ja katsoa miten oma keho niihin reagoi. Esimerkiksi riisi on tälläinen joka monilla ei aiheuta ongelmia, mutta joillekkin siitä tulee reaktio kun sitä rupee jälleen kuukauden tauon jälkeen syömään.

Jos sinua rupesi tämä ruokavalio kiinnostamaan, suosittelen että joko tutustut tuohon Whole-30 ideaan ja resepteihin, tai sitten voit googlata ihan paleo reseptejä. Tietenkin voit vaikka vaan paistaa jauhelihapihvit ja tehdä niiden lisukkeeksi perunoita, se on aivan paleon mukainen ruoka.

Itse olen tykännyt PaleoLeapin resepteistä (linkki). Todella hyviä olleet ne joita olen kokeillut. Osa on aika monimutkaisia, ja vähän joutuu suomentelemaan noita aineksia, mutta jos jaksaa sieltä kaivella niin hyvää tulee. Google muuten näyttää nykyään usein suoraan aineksen suomenkielisen nimen kun sen googlaa englanniksi.

Suosittelen kyllä kaikkia miehiä kokeilemaan ainakin tuon 30 päivää. Moni huomaa sen jälkeen, että ei halua enään palata vanhaan ruokavalioonsa, vaan nauttii mielummin uudesta energian määrästä ja hyvinvoinnista.

Mainokset
Mikä on Paleo-dietti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s