B12-vitaminiin merkitys miehille

B12-vitamiinilla on tärkeä rooli monessa kehon prosessissa. Se mm. auttaa solujen muodostumisessa, veren punasolujen teossa, sekä myeliini teossa, joka suojaa hermoratoja kehossa. Koska sillä on niin monia rooleja, on myös mahdollisten ongelmien kirjo laaja jos sitä saadaan liian vähän. Nämä vaihtelevat aina heikentyneestä muistista yleiseen väsymykseen ja heikentyneeseen tuntoaistiin.

Lisäksi tutkijat ovat havainneet, että b12-vitamiinin puutos nostaa veren homokysteiinin määrää. Tämä aine on myrkyllistä aivoille suurilla määrillä. Tämä voi kasvattaa alzheimerin riskiä huomattavasti. Tämän lisäksi sillä on yhteys verisuonten tukkeutumiseen, sillä se tekee verisoluista hieman tarttuvaisempia, jolloin se kerääntyvät klimpeiksi verisuonten seinämille helpommin.

Koska tämä vitamiini vaikuttaa suuressa roolissa veren punasolujen valmistukseen, vakava b12-vitamiinin puute voi johtaa jopa anemiaan, joka heikentää veren hapen kuljetus kykyä. Tämä näkyy nopeasti väsymyksenä ja unen tarpeen kasvulla.

On havaittu, että noin 10 – 30% yli 50-vuotiaista ihmisistä ei saa tarpeeksi b12-vitamiinia. Tilanne on hieman parempi miehillä kuin naisilla, sillä miehet syövät keskimäärin enemmän lihatuotteita, jotka ovat tämän vitamiinin parhaat lähteet.

Lihaa-syövät, normaalin suolistotoiminnan omaavat nuorehkot miehet harvoin saavat liian vähän b12-vitamiinia. Ongelmia syntyykin eniten vegaaneilla ja kasvissyöjillä, jotka eivät saa lihasta tätä vitamiinia helposti. Lisäksi monet suolistosairaudet ja -häiriöt voivat estää sen imeytymistä kehoon.

Muiden kuin vegaanien ja vanhempien miesten tuskin on järkeä ottaa b12-vitamiini lisäravinteita. Varsinkaan jos lihaa tulee syötyä enemmänkin niin kuin varmaan suurimmalla osalla miehistä jotka seuraavat terveydellisiä ohjeita ja treenaavat lihaksiaan. Tällöin proteiinin tarve pakottaa heidät syömään proteiinipitoisia tuotteita, useimmiten ainakin osittain lihatuotteita.

Jos kuitenkin haluat kokeilla b12-vitamiini lisäravinteita, on niiden käyttö hyvin turvallista. Se on vesiliukoinen vitamiini, joka tarkoittaa että sitä ei varastoidu kehoon jos sitä saa hieman liikaa. TIetenkin ihan valtavilla annoksilla on aina vaaransa, mutta niihin ei kukaan vahingossa pääse. Suositeltu päiväannos on noin 6 µg. Tätä vastaa noin 200 grammaa naudan lihaa, tai 500 g kanan lihaa.

Mieti siis omalta kohdaltasi tarvitsetko todella lisää tätä vitamiinia. Jos sinulla on kokemuksia näistä lisäravinteista, olisi mukava kuulla se alla olevaan kommenttikenttään!

 

 

 

Mainokset
B12-vitaminiin merkitys miehille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s